Waarom een keizersnede?

Wie wilt er nou een keizersnede als het echt niet nodig is? Nou ik niet! En toch heb ik onder het mes  gelegen met de vraag “waarom moest dit mij overkomen?”. De gedachte van een keizersnede bleef aan mij knagen.

Het natuurlijk proces van het lichaam

Als je een kinderwens hebt, denk je niet gauw aan een keizersnede. Een zwangerschap is een vrij natuurlijk proces, althans zo hoort het te zijn. Je lichaam bereid zich elke maand voor op een eventuele zwangerschap. Als er geen bevruchting is, wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken en krijg je jouw menstruatie. Vind er wel een bevruchting plaats? Dan weet het lichaam precies wat te doen, zo is het ‘geprogrammeerd’. Een keizersnede?! Iets wat ik totaal niet had verwacht en daarom was het voor mij een grote schok!

Zwangerschapsverhalen en weeën opvangen

Ik dacht dat mijn eerste kind, Jayceon, op de uitgerekende datum geboren zou worden maar hij liet op zich wachten. Mijn slijmprop verloor ik een week of twee later. Zo wist ik dus dat mijn bevalling begonnen was. Tijdens mijn zwangerschap, heb ik heel wat verhalen gelezen over vrouwen die hun weeën thuis hebben zitten opvangen. Ik dacht hetzelfde te doen als ik zover was, zodat ik een grote gedeelte achter de rug had. Ik had op een gegeven moment zoveel pijn, dat ik toch maar de verloskundige liet komen. Volgens de verloskundige was mijn zoontje 1 centimeter ingedaald, niet veel dus!

Voordat dat mijn zoon ter wereld kon komen, moest hij zeker 10 centimeters ingedaald zijn. Omdat ik zoveel pijn had en in tranen uitbarstte, bood de verloskundige aan om te kijken of ik toch pijnstillers toegediend wilde krijgen om de pijn te verzachten. Ik wilde het graag op eigen kracht proberen. En als het echt niet ging zou ik de medicatie willen maar dan moesten we wel naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis

Eenmaal in het ziekenhuis probeerde ik de weeën op te vangen. Ik had van alles geprobeerd. Ik heb zelfs even in bad gezeten om te kijken of ik mijn weeën zo beter kon opvangen. Het was naar mijn mening een verschrikkelijke ervaring! Ik besloot maar medicatie te vragen want niets leek te helpen. Voordat dit mogelijk was, moesten mijn vliezen eerst breken zodat het toch iets vlotter kon gaan. En ja hoor, het ging ook vlotter.  Maar ik kreeg koorts, ik had het koud en begon te bibberen. Dit kwam door de ruggenprik die ik toegediend kreeg. Ik zeg je eerlijk; ik heb nooit stilgestaan bij de bijwerkingen van zulke medicijnen. Daarnaast kreeg ik ook een middel toegediend om mijn weeën te versterken.

Waarom een keizersnede?

De artsen bleven steeds bloed van zijn hoofd afnemen om het te controleren of alles in orde was. Ze merkte dat het niet zo best ging met hem. De bevalling duurde al zolang, ik was uitgeput dus besloten de artsen hem via een keizersnede te halen. Ik had mij er bij neergelegd dat het gewoon zo moest gaan.

Aangekomen in de operatiezaal bad ik tot God. “Dit is echt werkelijk aan het gebeuren… Is er echt geen andere optie?” De gedachte van een keizersnede, dat er in mij gesneden werd probeerde ik te negeren om zo tot rust te komen. “Als dit de beste optie is dan zij het zo” dacht ik.

Kort daarna werd Jayceon geboren. Voor een poosje vergat ik dat ik onder het mes zat. Ik raakte overspoeld met vreugde en blijdschap. Ik zag en hoorde hem eindelijk. Het enige waar ik om baalde, was het moment dat hij door de kinderarts werd meegenomen. Jayceon had koorts, dus moest hij aan het infuus. Hij kreeg medicijnen toegediend waardoor ik hem niet gelijk kon vasthouden.

Wat had ik anders gewild?

Om het kort te houden, wou ik dat ik iets meer over keizersnede had geweten. Dan zou mijn beleving misschien net anders zijn geweest. Het herstel was zeker niet prettig, vooral omdat ik ook nog voor mijn zoontje moest zorgen.

Mijn tip voor toekomstige mama’s is zoek toch het een en ander uit. Ook al sluit je de meeste dingen uit en ga je ervan uit dat het je niet zal overkomen. Mij is het dus wel overgekomen ook al had ik het uitgesloten. Alleen God weet waarom! Sommige dingen hebben wij niet in de hand en andere dingen weer wel.

Tiffany

Hi, Ik ben Tiffany. Ik hou ervan om met  haar bezig te zijn en mezelf hierin te ontwikkelen. Anderen adviseren en helpen is wat ik ook graag doe.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.