Tiffany: Mijn Haar Journey

Hair textuur: Kroes, Hele kleine krullen, Krimp heel erg in, Dik

Mijn journey met mijn natuurlijk haar

tiffany-baby-hair-journey-womans-glory-blogger

Mijn moeder vertelde mij, dat ik vanaf mijn geboorte niet zoveel haar had. Mijn haar begon pas echt te groeien toen ik 3 jaar oud was. Naarmate de jaren verstreken werd het steeds meer en voller. Ik kan mij nog herinneren dat ze een kam door mijn haar haalde en dat ik mijn tanden op elkaar deed om de pijn niet te voelen. Mijn haar was stug en heel droog. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn moeder ook niet veel wist over de verzorging van ‘’haar’’. Ze kocht wel eens een haarcrème, dat vettig genoeg was om het haar wat te laten glanzen of om op mijn hoofdhuid in te smeren. Ook heeft ze mij nooit geleerd hoe ik voor mijn haar moest zorgen. Het was altijd maar “ kom je haar kammen Tiffy, anders ziet het er niet uit’’. Omdat ik in het verleden nooit heb kunnen leren hoe ik mijn eigen haar moest verzorgen, heb ik ook niet kunnen zien dat mijn haar goed is zoals het is.

tiffany-kroeshaar-womans-glory-blogger

In een omgeving als Suriname lopen heel veel meiden met hun natuurlijk haar rond maar hier in Nederland zag ik het niet zo vaak. Op den duur begon ik mij zelfs te schamen voor mijn natuurlijk haar, omdat het heel anders was dan anderen. Ik vond dat het niet kambaar, glanzend, hip en mooi genoeg was om er zo mee te kunnen rond lopen. Er was dus veel schaamte, omdat ik mijn haar met anderen vergeleek.

De misleiding was dat ik niet alleen mijn haar lelijk vond maar alles dat aan mijn buitenkant te zien was. Naarmate ik ouder werd en mijn leven veranderde heeft ‘’De Schepper’’ geopenbaard dat ik mezelf moest gaan accepteren. Omdat hoe ik gemaakt ben goed genoeg is. Omdat ik mezelf van binnen meer ging accepteren, kon ik de manier hoe ik eruit zag van buiten ook meer accepteren. Dus ook mijn haar. We hebben allemaal een eigen haartextuur en een ieder zijn haar is uniek. Een ieders haar is behandelbaar en kan er representatief uit zien.

Mijn journey met het gebruiken van chemicaliën

YJtBE9NM4lm9TmK0tW5LKjEWn7cDFZaIZy2H_DV9xBBv3v0yJSzS9K4xiFiashGsb26gtKTLS-0QoSMcrrLLZ6ZuOqfDlcJceACJlBNVnAgE62-amcpP8MBTkg

Er was een tijd in mijn leven dat ik even niet meer wist wat ik met mijn haar moest doen. Ik was moe van het vlechten en het haren weaven. Ik wilde iets doen met mijn natuurlijk haar. In mijn omgeving zag ik mensen met ‘’curly’’ en mensen die hun haar hadden gerelaxt met een relaxer. Toen dacht ik dat diezelfde methode een oplossing voor mij kon zijn. Ik zou dan toch mijn natuurlijk haar hebben maar dan gemanipuleerd. Mijn keuze ging naar ‘’curly’’ omdat ik van mensen in mijn omgeving had begrepen dat het je haar laat groeien. Zo zou je ook meerdere opties hebben. Je kon het opsteken, en je kon van ‘’curly’’ naar “straight” als het je toch niet zou bevallen. Nadat ik curly in mijn haar had zag het er heel mooi uit. Het was vol, glanzend, veel krullen en hip.

Na een aantal jaren ‘’curly’’ te hebben gehad zag ik dat mijn haar begon te veranderen, het werd steeds lichter, het brak beetje bij beetje af en mijn hoofdhuid begon heel gevoelig te worden. De chemicaliën die in ‘’curly’’ zitten hebben mijn hoofdhuid en haar toch beschadigd!

Toen dit allemaal gebeurde werkte het niet meer voor mij en begon ik mijn haar weer te vlechten. Ik hoopte dat het weer naar zijn oude staat zou herstellen. En ja, dat gebeurde. Mijn haar groeide en had de dikte en stevigheid weer terug. Het is dus nooit te laat om je eigen haar natuurlijk te laten groeien, dat is het beste voor jou en jouw haar. Zorg dat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt en voldoende drinkt. Dan zal het vanuit de wortel weer goed herstellen.

weave-hair-blogger-twist-hair-journey-foto
weave-blogger-tiffany-curly-foto-womans-glory

Haar journey deel 2

Dit is mijn haar journey deel 2! Stiekem vind ik dat ik het niet alleen bij deel 1 kan laten. In deel 1 zie je een beetje waar ik vandaan kom betreft mijn haar journey. Ik moest destijds een keus maken om opnieuw te beginnen. Ik koos ervoor mijn haar super kort te knippen en te beginnen bij nul. Daarmee bedoel ik dan ook dat ik mij moest verdiepen in mijn haartype en de verzorging ervan. Om eerlijk te zijn heb ik het al die tijd vrij simpel gehouden en dat doe ik nog steeds. Niet omdat ik het zelf wilde maar omdat het leven je daar soms naartoe leidt (lol).

Haar journey tijdens mijn huwelijk

Yep, je leest het al. Als vrouw zijnde ga je door veel veranderingen heen in  je leven.  Ik ben tijdens mijn huwelijk natural gebleven. Ik houd  ervan om vaak van kapsels te veranderen. Of het nou weave , braids, twists , locs of wat dan ook is. I loved it and i still do. Ik ben namelijk een persoon dat snel verveeld raakt wat haar betreft. Zo nu en dan doe ik er graag iets anders mee. Daarbij komt kijken dat je partner ook wat zeggenschap over je heeft en zich dus ook met je gaat bemoeien. Ik moet ook rekening met hem houden, #teamignacio (lol).

Gelukkig is mijn man niet moeilijk wat kapsels betreft . Hij weet dat ik er graag verzorgt uitzie. Dat is ook hoe hij is en wat hij van mij als zijn vrouw verwacht. En verzorgt uitzien betekent niet dat je niet met je kroeshaar mag pronken, tuurlijk wel! Zorg er dan wel voor dat het er verzorgt en netjes uitziet. Daarmee bedoel ik dan; loop niet met een Afro rond dat niet is uitgekamd en maak er wat moois van. 

Haarroutine tijdens huwelijk

In deze  periode was mijn haar zo vol en gezond. Ik genoot er enorm van! Ik had een vaste haarroutine. Ik waste bijna elk weekend mijn haar met conditioner en om de maand waste ik mijn haar met shampoo. Dit deed ik om uitdroging te voorkomen. Af en toe deed ik een prepoo (hete olie behandeling voor dat je het gaat wassen met shampoo). Ik maakte ook mijn eigen haarproducten zoals een shea butter mix. De mix bestond uit shea butter en een aantal oliën zoals castor olie en jojoba olie.

Wat ook nog een grote verandering bracht is dat ik mij ook bezig hield met mijn gezondheid. Mijn levensstijl veranderde van veel suiker eten en drinken naar bijna geen suiker meer consumeren. Hierdoor verloor ik veel gewicht en zat ik erg goed in mijn vel. Kort na mijn gewichtsverlies raakte ik zwanger van mijn eerste kindje. 

Haar journey na 3 zwangerschappen en 3 kinderen

Tijdens mijn eerste zwangerschap groeide mijn haar als kool. Het zag er ook erg gezond uit. Alleen heb ik door vermoeidheid het heel vaak laten crochetten of weaven. Dit was destijds gewoon veel makkelijker voor mij. 

Na mijn zwangerschap genoot ik van tijd tot tijd van een braid out. Het zag er mooi en vol uit. Maar ik moet eerlijk zeggen;  de luiheid en vermoeidheid hakte er ook in. Ik begon steeds vaker een pruik te dragen en gaf mijn haar toch minder aandacht. Mijn haarroutine deed ik dan alleen maar om de 2 weken, mocht ik er heel veel zin en energie voor hebben (lol). Helaas ben ik gaan merken dat ik kale plekken ben gaan krijgen bij mijn haarlijn. Dit kwam door veel te vaak, te lang en te strak mijn pruik dragen. Daarbij had ik ook nog eens last van haaruitval door hormonale veranderingen in mijn lichaam. I tell you, mijn haar heeft veel doorstaan (lol).

2e zwangerschap

Mijn eerste kindje was nog geen jaar oud en ik raakte alweer zwanger van een tweede baby. En ja hoor, het verwaarlozen van mijn natuurlijk haar ging verder. Ik had toch een beetje schijt. Helaas keek ik er niet naar om waardoor het er erg droog kon uitzien en voelen. Ook heb ik heel vaak braids en crochet in gehad om niet al te veel hoeven doen. Rond deze periode werd mijn haar toch steeds dunner. Omdat ik soms toch een bepaalde haarstijl wilde dragen heb ik ervoor gekozen om de voorzijde van mijn haar te relaxen. Ik dacht “ik begin wel weer opnieuw”. En dat was zo gebleken. Ik ben daarna opnieuw begonnen en heb alles beetje voor beetje eraf geknipt. Totdat ik weer verveeld raakte en mijn haar aan de punten donkerblond wilde verven. “What a girl wants is what a girl gets” ok (lol).

Van dit kapsel heb ik enorm genoten. Het blies nieuw leven in mij (lol). Ik dacht toen echt “yes i still got it” . Want na 2 baby’s voel en ben je niet meer hetzelfde. Althans dat was bij mij het geval. Ik voelde mij niet altijd even aantrekkelijk en had ook niet zoveel zin of tijd om mezelf op te tutten.

3e zwangerschap

Mijn haarroutine was hier helemaal van de kaart. Ik heb in deze periode ook erg veel pruiken en weaves gedragen. Totdat ik op het punt kwam om weer iets nieuws te proberen. Mijn haar was dof en levenloos. Ik verfde het toen zwart en ging mij verdiepen in locs. Wat mij erg aantrok van locs was de vrijheid waar mensen over deelden. En het omarmen van je roots. Met locs hoef je niet continue aan je haar te zitten. Met daarbij minimale verzorging.

Ik was verkocht en besloot mijn eigen starterlocs te installeren. Dat was mij aardig gelukt. Het duurde een week of 2 omdat ik het bij mezelf deed. Mocht ik weg moeten dan haalde ik mijn pruik tevoorschijn. Zo kon ik ook nog de kinderen verzorgen en alles in huis gedaan krijgen. 

Wat heb ik toch genoten van de locs! Ik heb ze helaas af moeten knippen omdat ze begonnen uit te dunnen bij mijn haarwortels. Dat was dus geen goed teken. Ik heb geprobeerd ze te redden door de locs te combineren maar dat hielp niet. Zelfs mijn hoofdhuid begon geïrriteerd te raken, waardoor ik veel last van jeuk en schilfers kreeg. Ik vond het erg jammer om ze  eraf te knippen.

Heden

Maar nu ben ik weer helemaal opnieuw begonnen met een big chop. Mijn haar groeit weer  langzaam en zeker. Mijn haarroutine is erg simpel. Tijdens het wassen gebruik ik de tea tree shampoo en conditioner van Holland & Barrett en als volgt de leave in conditioner van het merk Yari. Gevolgd door mijn olie mix met tea tree en jojoba olie voor mijn hoofdhuid. Het enige wat ik nog aan mijn routine wil toevoegen is deep conditioning treatments om mijn haar te hydrateren en te versterken.

Wat een journey he? Ik zou zeggen blijf voor jezelf van tijd tot tijd kijken wat werkt en wat niet. En ga dan vanuit daar verder met je journey. Doe altijd aan zelfreflectie. Daar word je alleen maar beter van. Ik hoop dat wij jou op weg kunnen helpen daar waar nodig.

Laat je ook even een berichtje achter?

With love