Ines: hairjourney

Ines – Hair journey

Als ik terugkijk naar mijn hair journey dan heb ik verschillende fases gehad. Ik ben geboren met kroeshaar en als klein meisje verzorgde mijn moeder mijn haar. Het merendeel van de basisschooltijd droeg ik mijn natuurlijk haar in vlechtjes en af en toe liet mijn moeder het toe om braids in mijn haar te laten zetten. Toen ik eenmaal in groep acht zat zei ik tegen mijn moeder dat ik mijn haar voortaan zelf wel zou doen. Ik wilde leukere kapsels, kapsels die meer van die tijd waren. Omdat mijn moeder mij niet geleerd had hoe ik met mijn haar om moest gaan, leerde ik het door zelf dingen uit te proberen. Ik vond het geweldig. Het was iets nieuws dat ik moest leren en ik kon lekker creatief bezig zijn. Elke ochtend stond ik voor de spiegel en bracht ik mijn natuurlijk haar in model totdat ik vond dat het er goed uitzag. En daar ging ik dan. Zelfverzekerd naar school. Ik was totaal niet bezig met wat anderen van mij of mijn haar vonden. Als ik het goed vond dan was het goed genoeg. 

Mijn haar op de middelbare school

Toen ik eenmaal op de middelbare school zat begon ik meer te kijken naar de mensen om mij heen en wat zij met hun haar deden. Ik raakte meer geïnteresseerd in braids en in die periode maakte ik kennis met chemische haarbehandelingen. Ik had een oom die curly in zijn haar had en op een dag hadden hij en mijn moeder het erover waar hij zijn haar liet doen. Ik kan me niet meer herinneren of ik het graag wilde of dat mijn moeder het liever wilde voor mij. Maar op een gegeven moment gingen mijn moeder en ik naar een kapster die vanuit huis werkte en zij zette curly voor mij. Curly stond me goed maar ik hield niet van die “natte look”. Ik deed er weinig producten in en wat gel en droeg vooral vaak een strakke staart naar achteren. Mijn haar groeide goed maar ik had een kapster die elke keer een overdreven groot stuk van mijn haar knipte. Toentertijd dacht ik van “ow, zoveel dode punten?”. Totdat ik jaren later iemand erover had horen klagen die naar dezelfde kapster ging. Blijkbaar deed ze dit vaker. Op een gegeven moment had ik genoeg van curly en vroeg ik mijn moeder of ze braids voor me wilde zetten. Dat deed ze en zo ging het jaren door. 

En ja…. kleine meisjes worden groot. Mijn leven kreeg een andere wending. Ik kreeg een relatie en verhuisde naar Rotterdam. Omdat ik niet elke keer op en neer wilde reizen naar Tilburg om mijn haar te doen begon ik zelf mijn haar in te vlechten en sporadisch liet ik weave zetten. Mijn favoriete stijl was lekker simpel; medium box braids.

Na de geboorte van mijn dochter

Toen mijn dochter een aantal weken oud was liet ik me inspireren door een vriendin. Ze had haar haar gerelaxed en het zag er mooi en gezond uit. Ik was toe aan iets nieuws en ik liet mijn haar relaxen. De relax pakte niet helemaal. De kapster vertelde me dat dat waarschijnlijk kwam door de hormonen die nog in mijn lijf zaten vanwege de zwangerschap. Ik bleef toch doorzetten met het relaxen en na een aantal maanden zag mijn haar er mooi, dik en vol uit. Ik moet er wel bij vermelden dat ik echt een goede kapster had en ik verzorgde mijn haar goed. Op tijd wassen, goed invetten en regelmatig inrollen met rollers. Ja, ik rolde het gewoon in met rollers en ging met ze slapen. Mijn haar zag er altijd goed uit. Totdat ik een keer een paar weave banen erin had laten zetten en mijn haar zelf ging losmaken. Ik knipte per ongeluk mijn haar en ineens had ik een bob. Dat was echt even wennen. Er kwam een moment dat ik moe begon te worden van het gerelaxed haar. Ook merkte ik dat mijn haar steeds dunner en lichter begon te worden. Vooral het feit dat mijn haar steeds lichter werd vond ik verschrikkelijk. Het dunner worden van mijn haar kwam mede doordat de haarproducten die ik standaard gebruikte niet meer beschikbaar waren. Het alternatief werkte niet voor mij. Ook vond ik de relax niet meer bij me passen. Ik wilde iets met mijn haar doen dat meer leek op mijn natuurlijk haar. Ik begon mijn haar zelf in te vlechten en na verloop van tijd begon ik mijn haar te weaven. Protective styles waren mijn standaard omdat mijn haar dan in alle rust weer gezond kon worden en kon groeien.

15 jaar later

Nu kan ik zeggen dat ik de afgelopen jaren mijn haar meer ben gaan waarderen. Ik kan ermee doen wat ik wil. Ik kan mijn natuurlijk haar dragen, een silk press doen, weave of pruik dragen, op verschillende manieren twisten en vlechten. 

Zolang ik in Nederland woon zal ik vooral protective styles dragen. Het dragen van mijn natuurlijk haar vind ik fijn maar het liefst laat ik het lekker rusten en groeien. Toen ik jaren geleden in Suriname op vakantie was zag ik wat het tropische klimaat met mijn natuurlijk haar deed. Het groeide als kool en het voelde anders aan door de warmte en vochtige lucht daar. Dat resultaat krijg ik niet hier in Nederland, tenzij ik het beschermd met een protective style. 

Qua producten heb ik één favoriet en dat is Dax. Ik heb een hele verzameling producten maar Dax doet mijn haar goed. Het gebruiken van Dax heb ik van mijn oma. Haar haar was prachtig en Dax was het enige product dat ze gebruikte voor haar haar. Tegenwoordig wordt er van alles verkocht voor natuurlijk kroeshaar en ik heb vele verschillende producten gebruikt maar ik begin steeds meer te geloven in “hoe minder hoe beter”. 


Mijn dochter en haar haar

Het haar van mijn dochter is prachtig. Kroes, lang en dik. Toen ze peuter en kleuter was vlocht ik haar haar terwijl ze sliep. Daarna zette ik vaak een film op zodat ik haar haar rustig kon vlechten. Op een gegeven moment moest ik ook meer met de tijd en haar leeftijd meegaan en begon ik met het zetten van (crochet) braids en twists. 

Op dit moment is ze aan het ontdekken wat ze allemaal met haar natuurlijk haar kan doen. Ik geef haar een silk press, twist haar haar of ze draagt een twist out. Onderaan deze tekst zie je een foto van het haar van mijn dochter na een silk press. Ik vind het prachtig. Braids vindt ze niet meer fijn. Ze voelt zich vrijer met haar eigen haar. Hier ben ik als moeder erg blij mee omdat ze in deze periode haar eigen haar leert kennen en waarderen. Mocht ze in de toekomst kiezen voor protective styles dan is dat prima. Als ze maar weet dat ze haar natuurlijk haar met liefde moet behandelen. Door de jaren heen heb ik haar altijd bemoedigd om van zichzelf en haar haar te houden. Het is als moeder mooi om te zien dat ze dit op haar eigen tempo ontdekt, net als alle andere belangrijke dingen in het leven.