Wat is vlechten?

Vlechten betekent letterlijk het ineenstrengelen of bijeenbrengen van meerdere haarplukken. Er bestaan verschillende vlechttechnieken waarmee verschillende soorten kapsels kunnen worden gecreëerd. De vlechttechniek wordt uitgevoerd met de vingers en eventueel een haarkam om nette scheidingen te maken.

Voordelen van vlechten

Vlechten zijn niet alleen mooi, maar kunnen ook functioneel zijn. Zo kunnen ze haren beschermen tegen kou of felle zonlicht. De vlechten houden het haar gezond en voorkomen dat het gaat breken door bepaalde elementen van het klimaat. Daarom worden vlechten ook wel eens beschouwd als een beschermende haarstijl (protective hairstyle).

Nadelen van vlechten

Vlechten kunnen ook heel nadelig werken als ze bijvoorbeeld: te strak gevlochten zijn, te zwaar zijn (met nephaar/synthetisch haar) en te lang worden ingehouden. Dit kan er allemaal toe leiden dat het haar gaat breken. Als je gezond haar wilt hebben en behouden kun je rekening houden met de volgende punten:

  • Maak het haar vochtig en kam het goed uit, dit zorgt ervoor dat het haar niet gaat klitten tijdens het invlechten. Ook wordt hiermee onnodige getrek aan het haar voorkomen.
  • Neem niet te strak het haar bij de haarlijn mee. De haren bij de haarlijn (babyharen) zijn vaak erg gevoelig. Wees daarom zachtzinnig om haaruitval en kale plekken te voorkomen.
  • Vlecht niet te strak. Te strak vlechten kan op den duur leiden tot haaruitval. Te strak ingevlochten haren is op te merken, door hoofdpijn of een jeukerig hoofdhuid.

Kortom, vlechten hebben hun voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat iedereen verschillend is. Wat voor de één werkt hoeft niet per se voor de ander te werken. Luister altijd naar jouw eigen haren en breng in kaart hoe je het beste ermee kunt omgaan.

Wat je allemaal kunt met de vlechttechniek

vlechttechniek2Niet alleen bij kapsels wordt de vlechttechniek gehanteerd, maar ook bij het maken van verschillende producten. In sommige werelddelen wordt bijvoorbeeld met touw, stro en riet gevlochten. Van deze materialen worden eenvoudige producten gemaakt als manden, stoelen, sieraden, tassen en zelfs vazen.

Mooi hè? wat je met de vlechttechniek wel niet kunt maken. ‘’Het moet je maar in de vingers liggen” wordt wel eens gezegd. Naar mijn mening is dit niet helemaal waar, want iedereen kan leren vlechten. Het is allemaal afhankelijk van de hoeveelheid tijd en energie een persoon hierin wilt steken om er handiger in te worden. Door veel te oefenen krijg je het uiteindelijk ook in de vingers. Alles vraagt ontwikkeling, ook vlechten.

(Foto bron: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Braid_StepBystep.jpg, vlechtmuseum.nl)

Tiffany

Hi, Ik ben Tiffany. Ik hou ervan om met  haar bezig te zijn en mezelf hierin te ontwikkelen. Anderen adviseren en helpen is wat ik ook graag doe.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.