Velen van ons hebben het wel eens een keer ervaren... statisch h..." /> Hoe ontstaat statisch haar? - WomansGlory


Sluik

Published on november 30th, 2013 | by Selina

0

Hoe ontstaat statisch haar?

Velen van ons hebben het wel eens een keer ervaren… statisch haar! Je kunt er het hele jaar door mee te maken krijgen, maar vooral in de winter. Hoe kan dit eigenlijk? Wat is statische elektriciteit en waarom komt het in de winter vaker voor dan in de zomer? Kan het liggen aan de droogte van je haar of huid? Om hier allemaal achter te komen moeten we eerst de basis begrijpen en daarom beginnen we met de vraag: Wat is statische elektriciteit? Hiervoor duiken we weer even de natuurkunde boeken in!

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is stilstaande elektrische lading. Dat krijg je wanneer elektrische ladingen in of op een materiaal niet in balans zijn. Deze lading blijft totdat het weg kan vloeien door een stroomgeleider (zoals een kopere of ijzeren draad).

Huh? Wat betekend dit in normale mensen taal?

Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Atoom

Atoom

Alles bestaat uit atomen, van de lucht dat je inademt tot de nagels op je teen. Een atoom is het kleinste deeltje van alles. Diezelfde atomen bestaan weer uit hele kleine positieve (protonen) en negatieve(elektronen) deeltjes. Deze blijven bij elkaar omdat de wet van de natuur heeft besloten dat iets dat positief is, iets dat negatief geladen is aantrekt. Jouw haar heeft even veel positieve als negatieve ladingen, wat het neutraal maakt.

Soms kan een atoom uit balans raken doordat het wat negatieve of positieve deeltjes verliest. Het voorwerp is dan niet meer neutraal maar positief of negatief geladen, afhankelijk van welke deeltjes er gestolen zijn. Het is nu statische geladen, en hoe merk je dat? Door lichte stroomschokjes, truien die aan jou blijven kleven en dus je haren die recht op gaan staan.

Wat kan er voor zorgen dat de lading in het haar uit balans raakt? Ten eerste moet er altijd sprake zijn van wrijving met bepaald soort materiaal. Daarnaast zijn er andere oorzaken die de kans op staticiteit kunnen verhogen. Dat heeft te maken met temperatuur en lucht vochtigheid.

Wat voor materiaal geeft een grotere kans op statische haar?

Materiaal kan je verdelen in twee groepen. 1: materialen die geleiden. Hierdoor kan elektriciteit makkelijk wegvloeien zoals water, aluminium, koper en ijzer. En 2: materialen die isoleren. Bij deze materialen blijft de lading “vast zitten” en stroomt het niet zo makkelijk weg zoals bij haar, lucht, hout, glas, papier, fleece, plastic en rubber.

Als twee materialen die isoleren zoals haar en plastic met elkaar in contact komen door wrijving, kan de lading niet makkelijk weg vloeien en hoopt het op. Dit komt omdat het plastic de elektronen in jou haar steelt. Wat overblijft, is haar met een overschot aan positieve deeltjes. Je haar is dus positief geladen. Gelijksoortige ladingen stoten elkaar af en je haar strengen die één voor één positief zijn geladen gaan dus omhoog staan om zo ver weg mogelijk van elkaar te zijn. Je haar is dus statisch geladen. In het filmpje hieronder wordt dit gedemonstreerd.

(Video bron: Willemwever.nl)

Invloed van temperatuur en luchtvochtigheid:
Soms merk je dat je minder last hebt van statisch haar in de zomer. Dat komt omdat in de zomer de zon volop aanwezig is en het daarom dus lekker warm is. De zon laat het water buiten verdampen wat een lekker vochtige weersomstandigheid creëert. Dit vocht is erg fijn omdat het een laagje vormt om jou en je haar. Omdat water een goede geleider is, zal statische elektriciteit zich niet op haar ophopen. Het zal zich namelijk via het waterlaagje naar de aarde toe “stromen”. Geen akelige prikjes dus!!

In de winter is het koud en is er weinig vocht in de lucht. (weinig zon weinig waterdamp) Daarom zeggen ze vaak dat de lucht in de winter droog is. In deze periode krijg je bijna geen vocht op jou haren waardoor de elektriciteit niet goed weg kan. Hierdoor raak jij sneller “opgeladen” en kan je haar langer statisch blijven.

En als het buiten koud is wil je binnen natuurlijk graag de verwarming aan hebben om de ruimte op te warmen. Ook dit is niet zo prettig voor je haar omdat de verwarming ook droge lucht creëert. De lucht in de ruimte bevat sowieso al minder vocht, en door de verwarming  neemt de luchtvochtigheid nog meer af!

Als je van jezelf droog haar hebt, ben je gevoeliger voor staticiteit omdat je haar sowieso al niet veel vocht heeft om de elektriciteit te geleiden. En de droge lucht helpt daar ook niet aan mee.

Tips tegen statisch haar

Nu dat je weet wat de oorzaak kan zijn van statische elektriciteit, kan je het gaan bestrijden! Zie hier het artikel over hoe je dat kan doen.

Tags: , ,


About the Author

Hallo! Ik ben Selina, 30 jaar en ik kom uit Tilburg. Mijn vader is Surinaams en mijn moeder is Nederlands dus dat maakt mij een mix. Door de jaren heen is mijn interesse in haren erg gegroeid en wil ik hierover zo veel mogelijk begrijpen. Niet alleen over haren zelf maar ook over vrouw zijn. Het gene dat ik tot nu toe heb geleerd vind ik waardevol en dat deel ik graag met anderen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top ↑