The natural hair movement

De afgelopen 3 jaar heb ik een enorme groei gezien in de natural hair community. Heel veel vrouwen beginnen hun natuurlijke haarpatroon vaker te dragen. Nieuwe haarstijlen worden geboren en nieuwe manieren van verzorgen komen tevoorschijn. Door deze movement maken de meeste vrouwen een statement! Dat hun haar mooi en behandelbaar is. Het wordt niet meer verscholen onder een pruik, weave of iets dergelijks, maar door het dragen van hun kroeshaar verklaren deze dames ‘We have coily, beautiful and maintainable hair’.

Ik denk dat er door de jaren heen een verkeerd beeld over ons haar aan de meeste van ons kroesharige zusters is meegegeven. Het is van generatie op generatie met de paplepel ingegoten. In de tijd van de slavernij begon iets te broeien dat invloed zou hebben op de mensen van nu. De slaven werden op vreselijke wijze behandeld, ik wil er niet eens aan denken. Zij moesten zich jaren later gaan aanpassen aan bepaalde manieren van leven. Zo hebben Amerika en andere delen van de wereld hun eigen geschiedenis over hoe dingen en mensen hoorden te zijn. Zo was kroeshaar een onderdeel van deze verandering, het werd afgestoten en niet geaccepteerd. Ik ben geen geschiedenisjuf, maar het is wel duidelijk te merken dat sommige dingen enorme invloed hebben gehad op de mensen van toen. Dit heeft zijn sporen nagelaten.

Onze ouders en familieleden hebben meestal een bepaald beeld over wat acceptabel is in hun ogen. Zo vinden zij dat wij aan een bepaald beeld moeten voldoen om iets te kunnen bereiken in de maatschappij. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk, kreeg ik vaak te horen dat mijn haren en kleding er netjes uit moest zien en dat ik niet met onverzorgd haar naar buiten moest gaan. Dit om te voorkomen dat mensen een negatief beeld van ons zou hebben. Het is ergens begrijpelijk, maar op het moment dat je je kroeshaar moet verstoppen of manipuleren ‘for the sake of’ de maatschappij dan ga je je wel afvragen of je überhaupt geaccepteerd wordt voor wie je bent. Je kroeshaar is immers deel van jou, daar ben je mee geboren. Moet je nou echt een deel van jezelf gaan ontkennen? Vreemd genoeg werd dit mijn waarheid: “Kroes is niet acceptabel en niet okay” vooral niet als je het wilt maken in de echte wereld! Maar gelukkig is dit in de afgelopen jaren veranderd.

Wat ik zo mooi vind aan ‘The natural hair movement’, is dat vrouwen er nu open voor staan om hun haar te dragen in de natuurlijke staat. Hiermee wagen zij het om een ontdekkingsreis aan te gaan om hun natuurlijke krullen en coils te ontdekken en te accepteren. In deze reis leren ze omgaan met hun haar en hoe ze het moeten verzorgen.

The natural hair movement heeft heel wat moois toe te voegen aan deze vrouwen, wilskracht, moed en zelfvertrouwen. Wilskracht om hun natuurlijke haren te ontdekken en volledig te omarmen en te accepteren. Moed om tegen het negatieve beeld van de maatschappij over kroeshaar in te gaan en hun natuurlijke haren met trots te dragen. Zelfvertrouwen om te weten dat kroeshaar je niet minder noch lelijker maakt dan anderen. Dit is hoe ons haar is, zo ziet het eruit en wij zijn er trots op!

Coily hair women and children - womansglory wg

Marthiza

Hey daar, ik ben een van de bloggers van WomansGlory, mochten jullie vragen hebben wees dan vrij om ons te benaderen. Groetjes en God bless you all😉!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. stephenie schreef:

  Heel mooi beschreven! Het is een bemoediging voor velen.

  Dankjewel!

  • Marthiza schreef:

   Geweldig om te horen Stephenie en geen dank, we doen het met plezier. Mocht je ideeën hebben over topics of heb je zelf iets geschreven dan kun je gerust contact met ons opnemen.

   Groetjes Marthiza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.