Wat is een big chop (BC) eigenlijk? ..." /> The big chop (BC) - WomansGlory


Kroes

Published on februari 3rd, 2014 | by Marthiza

0

The big chop (BC)

Wat is een big chop (BC) eigenlijk? Laten wij eerst kijken waar het woord oorspronkelijk vandaan komt. Zelf heb ik begrepen dat de term ontstaan is bij de donkere vrouwen die hun natuurlijke krullen wilden omarmen, ‘The Natural hair community’. Vele van deze vrouwen kozen om het chemische gedeelte van hun haren af te knippen en de natuurlijke staat van hun haar te behouden. Hierbij knipten zij een groot gedeelte van het haar af waardoor zij het ‘The big chop’ noemden. Je kunt bijna zeggen dat het een soort ‘statement’ was van een nieuw begin.

De big chop houdt in dat je in één keer een groot deel van je haren afknipt. Meestal wordt dat gedaan vanaf de uitgroei, het nieuwe gedeelte dat uit je haarzakje is gegroeid in de afgelopen maanden. Sommige dames kiezen ervoor om nog 3  tot 4 maanden te wachten voordat zij het knippen, omdat zij het prettiger vinden.

Andere dames zijn nog niet klaar om afscheid te nemen van hun haarlengte, dus kiezen zij voor een ‘transitioning’ (een overgang). Dit houdt in dat zij over 6 tot 14 maanden ongeveer ‘the big chop’ alsnog doen. De overgang is een periode waarin men kijkt of zij zich okay voelen om het eraf te knippen.

Voordat de term er was

Voordat ik bekend was met de term ‘Big chop’, had ik zelf ook een aantal big chop’s gedaan. Mijn doel was niet zo zeer om natuurlijk te gaan maar om mijn haren beter te verzorgen. De meeste van mijn nichten in Suriname droegen hun natuurlijke haren dus stond ik er niet bij stil dat ik iets nieuws aan het doen was.

Mijn big chop

Mijn eerste big chop was rond mijn 17de jaar. Ik wilde een ‘break’ nemen van één jaar. Ik liet het uitgroeien en knipte de relaxer eraf. Helaas kreeg ik geen positieve opmerkingen op mijn kort kapsel, waardoor ik terug ging naar relaxers. Rond mijn 19de ging ik voor mijn tweede big chop en volgens mij had ik maar 1 à 2 cm haar op mijn hoofd. De reden waarom ik het weer eraf deed kwam door een kale plek die ik op mijn achterhoofd kreeg. In die tijd relaxte, verfde, weavde en steilde ik mijn haren zó vaak dat het slechte gevolgen had voor mijn haar en hoofdhuid. Nadien probeerde ik zoveel mogelijk voor mijn haar en hoofdhuid te zorgen maar dat lukte mij niet helemaal. Mijn haren groeide opzicht vrij goed en het zag er gezond uit totdat ik weer onverantwoord ermee om ging.

Mijn derde Big chop kwam na mijn slechte ervaring met curly. Na een paar curly behandelingen zagen mijn haren er levenloos en droog uit. Ik kon zonder te veel moeite een pluk haar eraf breken. Ik schrok ervan en snapte niet hoe dat kon gebeuren. Dat was voor mij de laatste druppel. Sindsdien probeer ik er goed voor te zorgen en zo heeft iedereen wel zijn eigen reden waarom hij of zij een ‘Big chop’ gedaan heeft of wil gaan doen.

 Ook een Big chop?

Mocht je overwegen om een big chop te doen, dan adviseer ik jou om eerst te kijken naar de opties die je hebt of stappen die je zou moeten maken als je haar eenmaal groeit. Soms kan het frustrerend worden als je niet precies weet wat je ermee kunt als het uit model groeit. De opties waar je aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld:

  • Telkens in model laten knippen
  • Natural hair kapsels dragen. Je kunt zelf door te spelen een aantal bedenken of online zoeken
  • Vlechten
  • Een pruik dragen
  • Weave

Wenningsfase

In de groei periode is het belangrijk te wennen aan de lengte en textuur van je haren, vooral als je hoofdhuid veel chemische behandelingen heeft moeten doorstaan of als je voor een overgang kiest (transitioning). Naarmate je haar groeit, zal het meer zorg en tijd van je vragen, maar ook om een andere haar routine en behandeling vragen. De overgang van chemisch behandeld naar kroeshaar is groot in waarbij veel veranderingen plaats vinden.  Voor de meesten kan dat heel erg frustrerend en vervelend zijn. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe look, textuur en lengte. De één went sneller aan veranderingen dan de ander. Soms kan het enkele maanden tot  1 jaar duren voordat je aan iets went, maar geef zeker niet op! Hoe vaker je met je haar omgaat en ernaar luistert, sneller je precies weten wat het nodig heeft en wat je eraan kan doen.

Tags: , , , , , ,


About the Author

Hey daar, ik ben een van de bloggers van WomansGlory, mochten jullie vragen hebben wees dan vrij om ons te benaderen. Groetjes en God bless you all😉!Comments are closed.

Back to Top ↑