Het herstellen van een kale haarlijn

Het wordt gezien als één van de grootste nachtmerries onder donkere vrouwen. Een kale haarlijn. Toch is het ook één van de meest voorkomende haar problemen onder ons. Vaak is dit het gevolg van excessief vlechten van ons haar, weaven of andere (te) strakke haarstijlen. Super model Naomi Campell is een bekend voorbeeld van dit probleem en het lijkt haar ook weinig te schelen, want ze gaat gewoon lekker door met het dragen van weaves.

My own battle

Zelf kamp ik bijna 3 jaar met dit probleem en door nalatigheid is het in de loop van de jaren alleen maar erger geworden. Het begon allemaal toen ik een jaar of 17 was. Een periode waarin ik obsessed raakte door strake haarstijlen. Of het nou hoofdhuid vlechten, een hoge staart of knot was, het maakte allemaal niet uit. Zolang er maar geen haar langs mijn gezicht viel en hoe strakker hoe beter. Nu moet ik zeggen dat dit de periode was dat de “slicked down” babyhair erg in was. Je weet wel, de strakke kapsels naar achter, waarbij de kleine haartjes bij de haarlijn (babyhair) met gel tegen het voorhoofd worden geplakt. Ook ik volgde deze trend. Door het te vaak dragen van te strakke kapsels werden de haren rondom mijn haarlijn erg dun en kwetsbaar. Op den duur begonnen ze zelfs af te breken, waardoor kale plekke ontstonden.

Slicked down babyhair kapsels

Ik heb nooit echt stilgestaan bij de kwetsbaarheid van mijn babyharen totdat ik begin dit jaar opmerkte dat mijn haarlijn wel erg kaal oogde. Er was zelfs een periode dat ik me schaamde om kapsels te dragen waarbij mijn haarlijn zichtbaar was. Op den duur ben ik dit zat geworden en heb ik besloten om me niet  meer door de ´kaalheid´ te laten beperken in de haarstijlen die ik draag. Ik ga het probleem aanpakken. Even dacht ik dat ik mijn haarlijn voorgoed kwijt was, maar gelukkig heb ik na het doen van research de nodige informatie kunnen verzamelen die me weer hoop hebben gegeven. Ik ben nu op de missie om mijn haarlijn weer gezond en sterk te laten groeien.

Kaal ogende haarlijn

Oorzaken van een kale haarlijn

kale plekken en haarlijn

Vaak is overmatige hoeveelheid spanning en belasting van de haarlijn door het dragen van te strakke kapsels, lacewigs en haaraccessoires een belangrijke oorzaak van het afbreken van de babyharen en het ontstaan van kale plekken. Ook het vaak gebruikmaken van te ruwe borstels en gel kan een rol spelen. Verder zijn er verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat de haren bij de haarlijn dun worden of gaan afbreken. Zo kan het genetisch bepaald zijn. Als het in jouw familie voorkomt dat meerdere vrouwen dunne haren hebben rondom de haarlijn, dan is de kans groot dat het bij jou ook het geval is of op den duur zal worden. Ook het hebben van aandoeningen als lupus, alopecia areata en hyperthyreoïdie kunnen daartoe leiden. Daarnaast hebben sommige vrouwen vaak na bevalling last van haaruitval. Ten slotte kan schimmel en infectie op de hoofdhuid een belangrijke oorzaak zijn van haaruitval en het ontstaan van kale plekken.

Haargroei stimuleren

Om het haar terug te laten groeien, moeten de haarzakjes worden geactiveerd door de bloedcirculatie te stimuleren. Je kunt de bloedcirculatie stimuleren door de hoofdhuid zachtjes te masseren. Roos en andere bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes verstopt raken wat weer bloedcirculatie kan tegengaan. Daarom is het belangrijk je hoofdhuid altijd schoon te houden, zodat deze kan ademen en haargroei kan worden gestimuleerd.

Er zijn verschillende producten op de markt te vinden die je kan gebruiken om je haren te laten groeien. Sommige zelfs specifiek voor de haarlijn. Een aantal bekende merken hiervan zijn, Dr. Miracle Growth Oil, Mazuri Organics Miracle Serum en Growth Renew Strenght Recovery Temple Moisturant. Wil je liever alleen voor natuurlijke ingrediënten gaan, dan zou je oliën kunnen gebruiken. Hieronder een aantal essentiële oliën:

Esentiële oliën voor stimuleren haargroei

 • Jasmijn olie: staat bekend om het stimuleren van bloedcirculatie.
 • Pepermunt olie: verwijdert roos en reinigt de hoofdhuid. Daarnaast geeft het een koelende effect wat de bloedcirculatie stimuleert.

 • Castor olie: stimuleert haargroei, hydrateert het haar en maakt het dik.

 • Kokos olie: verwijdert dode huidweefsel van de hoofdhuid waardoor deze schoon wordt en haargroei kan worden gestimuleerd vanuit de haarzakjes.

Deze oliën zou je kunnen mengen of alleen kunnen gebruiken. Zelf gebruik ik alleen jasmijn olie van het merk Dabur. Ik masseer het elke avond voor het slapen gaan op mijn hoofdhuid en haarlijn.

Belangrijk: Wees consistent met je routine en heb geduld. Verwacht niet binnen een paar dagen al resultaten te zien. Geef je lichaam en hoofdhuid de tijd om aan een product te wennen en gebruik het voor een periode van minimaal 3 maanden voordat je overstapt op iets anders. Verder is het belangrijk om je lichaam ook van binnenuit te verzorgen. Let dus op je voeding, drink voldoende water en zorg voor voldoende nachtrust.

Ik ben nu ongeveer 2 weken bezig met het herstellen van mijn haarlijn en zal jullie in de loop van de maanden mijn vooruitgang laten zien en routine met jullie delen.

Geschreven door : Mina (onze voormalige blogger)

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Mina schreef:

  Dag Tania,

  Leuk dat je reageert! Goed om te horen dat het stukken beter gaat. Bij mij gaat het nu ook beter. Met een goede routine en een beetje geduld komt alles uiteindelijk weer goed 😉

  Graag gedaan!

 2. Mira schreef:

  Hoi Mina

  Ik wil graag weten of het al heeft gewerkt? En me andere vraag is, ik heb vanzelf een hoge haarlijn en inhammen al sinds ik een kind was. Ik wil graag weten of zulke remedies mij ook kunnen helpen aangezien het niet om haaruitval of kale plekken gaat. Enige opties hiervoor dat ik heb gehoord is haar transplantatie en dat lijkt mij echt niks.

  Groetjes Mira

  • admin schreef:

   Hoi Mira,

   Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen. Om eerlijk te zijn ben ik de afgelopen maanden niet erg consistent geweest met mijn routine. Wat ik wel nog altijd doe, is het vermijden van te strakke kapsels, haar accessoires en dergelijke. Ik heb gemerkt dat mijn haarlijn er beter uitziet dan voorheen en wanneer ik mijn routine weer oppak dan zal ik uiteraard de voortgang delen.

   Wat betreft je inhammen, de remedie is bedoeld om de haarzakjes te activeren voor het stimuleren van haargroei. Je zou dus op die plekken essentiële oliën kunnen in masseren. Zorg er wel voor dat je dat voorzichtig doet, omdat de haarzakjes daar erg gevoelig zijn.

   Wat betreft je hoge haarlijn, als je daar heel erg zelfbewust over bent, dan zou je kapsels kunnen dragen die het minder zichtbaar maakt. Kapsels met bijvoorbeeld een zijscheiding, een pony etc. Een tip van mij is om er niet al te lang bij stil te staan, zeker niet bij iets waar jij zelf niet de hand in hebt.Vaak zien wij dingen veel erger bij onszelf dan anderen het doen. Laat je vooral niet beperken in de kapsels die je wil dragen door je haarlijn. Je bent perfect gemaakt zoals je bent and rock it with confidence 🙂

 3. re-enactment schreef:

  Ik feliciteer de auteur van het artikel

  • Admin schreef:

   En wij willen u bedanken voor de tijd dat uw nam om het te lezen! Groetjes namens alle bloggers.

 4. spotjes led schreef:

  Zeer goed artikel! Ik heb genoten van het lezen.

  • Marthiza schreef:

   Fijn om te horen en bedankt voor de feedback. Binnenkort zullen wij nog meer van dit soort artikelen schrijven, dus hou de website in de gaten. Thank you

 5. Marilyn Esseboom schreef:

  Vergeet niet een satijnen hoofddoek bij het slapen gaa. Leuk artikel, ik ga de kokosolie proberen!