Hair Care

Published on februari 6th, 2018 | by Marthiza

0

Haar terminologieën

Haar terminologieën: Ja we komen ‘ze’ vaak tegen als we op zoek gaan naar kroeshaar tips, advies, haarverzorging of haarbehandelingen. Maar als nieuweling weet je soms niet waar de ‘naturalistas’ het over hebben als zij woorden gebruiken zoals TWA, Transitioning, Co-Wash enzovoorts. Daarom hebben wij een lijst gemaakt van woorden die vaak gebruikt worden door de ‘naturalistas’. Er kunnen altijd nog woorden toegevoegd worden aan het lijstje. Ken je een term dat vaak wordt gebruikt maar nog niet in het lijstje staat? Laat dan een commentaar achter.

Haar terminologieën

Naturalistas: Dat zijn dames die gekozen hebben om op een natuurlijke en gezonde manier om te gaan met hun natuurlijk haar. Tijdens deze ‘journey’ gaan ze op zoek naar verschillende manieren van hoe ze om kunnen gaan met hun haar en naar haarproducten die het beste bij hun haartype passen. Ik heb een tijdje terug een artikel geschreven over de ‘Naturel Hair Movement’ daarin beschrijf ik wat mij opvalt en hoe ik een verandering zie plaatsvinden onder deze groep. Heel positief en inspirerend.

Conditioner: Er zijn drie soorten conditioners van elkaar te onderscheiden, de normale conditioner, de leave-in-conditioner en de deep-conditioner. Deze hebben allemaal een soortgelijke functie; namelijk het zacht houden van het haar, het voeden van het haar en het hydrateren van het haar. Met een normale conditioner kun je  ‘co-wash’ doen of gewoon conditioneren na het shamponeren van het haar om het zacht en gehydrateerd te houden.

Haarmasker: Haarmaskers zijn rijk aan voedingsstoffen en geven je haar een extra intensieve verzorging. Deze ingrediënten dringen door tot in de kern van het haar, om het haar van binnen en van buiten intensief te voeden. 

Deep-conditioning / deep-treatment : Dat is een behandeling om het haar intensief te voeden en te herstellen. Er zijn verschillende deep-conditioners hiervoor verkrijgbaar. Deep-conditioners zijn anders dan gewone conditioners die je direct na het wassen van je haar gebruikt. Deze breng je aan in het haar en laat je het voor minimaal een halfuur intrekken onder een droogkap of douchekap. Ook zijn er speciale haarproducten verkrijgbaar die proteïne bevatten, waarmee je je haar intensieve voeding kunt geven. Een voorbeeld hiervan is Hair Mayonaise van het merk Organic Root Stimulator. Ook deze breng je aan in het haar en laat je voor minimaal een halfuur intrekken. Ten slotte kun je zelf ook een deep-conditioner samen stellen door bijvoorbeeld een mix te maken van avocado, honing, yoghurt, mayonaise en voedende oliën.

Leave-in conditioner: Dit is een conditioner die je in je haar doet na het wassen. Deze laat je in je haar zitten en was je dus niet uit. Dit helpt om het haar extra gehydrateerd te houden.

Haarolie: Een haarolie is een verzorgingsproduct dat binnen in het haar penetreert. Het voedt het haar, maakt het glanzend en houdt het soepel. Een haarolie wordt vaak ook gebruikt bij pluizig en onhandelbaar haar. De olie zorgt ervoor dat het pluizige haar in bedwang gehouden wordt. 

Haarserum: Dat is verzorging en bescherming voor je haar.  Met een serum breng je een beschermend laagje aan op het haar waardoor schadelijke invloeden van buitenaf niet binnen kunnen dringen. Een serum kun je ook gebruiken tegen statisch haar. 

Het verschil tussen de twee is dus dat een olie IN het haar trekt en de serum een laagje OM je haar brengt om het haar te verzorgen en te beschermen. Kan je beiden gebruiken? Ja dat is mogelijk. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt. Het zijn oliën dus het haar kan er snel vettig uitzien, vooral op je hoofdhuid.

Wash and Go: Ook wel wash set and go genoemd, is het creëren van een haarstijl waarbij de natuurlijke krullen worden gedefinieerd door het toevoegen van gel of krul definiërende haarproducten. De Wash and Go bestaat uit drie stappen:

  • Het wassen van het haar (co-wash) of het vochtig maken ervan
  • Het hydrateren van het haar met een leave-in conditioner
  • Het definiëren van de natuurlijke krulpatroon met gel of krul definiërende haar producten

Co-Wash: Het haar wassen met conditioner in plaats van shampoo. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het haar droog en stroef aanvoelt. Veel shampoo’s zijn agressief en kunnen de natuurlijke oliën van haar ‘strippen’, met andere woorden: de natuurlijke oliën op het haar verwijderen. Daarom gebruiken vele naturalistas (met name zij die droog haar hebben) alleen conditioner om het haar te wassen.

Big Chop: De Big Chop, ook wel BC genoemd, is het afknippen van het chemisch behandeld haar tot aan de uitgroei. De lengte van de uitgroei kan variëren tussen een halve centimeter tot 15 centimeter lang. De BC wordt gedaan wanneer een persoon ‘natural’ gaat. Er is sprake van een BC als het haar dat worden afgeknipt veel langer is dan de uitgroei. Marthiza’s big chop: Lees meer!

Transitioning: Dit word gezegd wanneer men niet langer meer chemische behandelingen toepast op het haar en deze laat uitgroeien tot een bepaalde lengte om het vervolgens tot de uitgroei af te knippen. Tijdens dit proces krijgt een persoon te maken met twee verschillende haartexturen, namelijk de natuurlijke textuur van het kroeshaar en de chemisch behandelde haarpunten. Er zijn twee soorten transitions van elkaar te onderscheiden. Een ‘short-term’ en een ‘long-term’ transitioning. Bij ‘long-term transitioning’ laat je het haar voor een lange periode uitgroeien voordat je de chemisch behandelde punten er afknipt. Bijvoorbeeld voor een periode langer dan een half jaar. Bij een ‘short-term transitioning’ is de periode korter dan een half jaar.

TWA: Staat voor Tiny Weenie Afro en is het dragen van een kort afro kapsel van ongeveer 1 à 3 centimeter. Dit is vaak de eerste haar fase na het doen van een BC bij short-term transitioning.

Protective Styling: Dat is een methode om het haar te beschermen tegen extreme of barre weersomstandigheden of als je het haar een rustperiode wilt geven. De nadruk hierbij ligt vooral op het beschermen van de haarpunten. Voorbeelden van ‘protective styles’ zijn het dragen van weave, een pruik, vlechten, een knot etc. Alles waarbij de haarpunten niet open en bloot liggen. Hier hebben wij een artikel over > klik hierop

Sealing: Dat is een methode om vocht en/of voeding in de haarschubben te sluiten. ‘Sealing’ wordt gedaan door het aanbrengen van een olie of een mengsel ervan. Met de olie wordt water of een vochtinbrengende haarproduct naar keuze in het haar gesloten.

Slip: Dit wordt gezegd van een product dat het haar heel goed en makkelijk doorkambaar maakt. Het haar voelt dus glad aan. Als een product het haar ‘weinig slip’ geeft dan is het moeilijker doorkambaar. Het haar voelt stroef aan.

LOC / LCO: LOC Staat voor liquide, oil, crème. LCO; staat voor liquide, crème, oil.  Dit is een methode dat wordt gebruikt voor het aanbrengen van producten in een bepaalde volgorde voor een optimale hydratatie. Als voorbeeld neem ik de LOC methode. Je begint dus met het aanbrengen van (L) vocht op het haar daarna gebruik je een (O) olie, voornamelijk voor de haarpunten, en vervolgens maak je het af met (C) een haarcrème of haarlotion. Sommige dames maken ook gebruik van een gel of mouse in plaats van een haarlotion omdat deze producten beter passen bij hun haartype.
  • Leave-in conditioner, zorgt voor hydratatie.
  • Gebruik een olie om je haar te sealen zodat het vocht wordt vastgehouden.
  • Crème (of gel, mousse), dit zorgt voor definitie van je krullen.

LCO is dus net anders. De volgorde hiervan is vocht, crème en daarna ‘sealen’ met een olie. Sommige dames vinden dat deze volgorde beter voor hun haar type werkt. 

  • Leave-in conditioner, zorgt voor hydratatie.
  • Crème (of gel, mousse), dit zorgt voor definitie van je krullen.
  • Gebruik een olie om je haar te sealen zodat het vocht wordt vastgehouden.

Final wash: Dit wordt gedaan om alle siliconen en andere ‘build-up’ uit het haar te wassen, dus om schoon te beginnen aan de ‘CG method’ (Curly Girl method). Dit is een methode dat vaak gebruikt wordt door dames met krullend en kroes haar. Je kunt meer informatie hierover vinden op verschillende website zoals NaturallyCurly, curlyhairtalk.nl of krullenwijzer.nl. Voor een ‘final wash’ heb je een shampoo nodig met sulfaten, maar zonder siliconen, minerale oliën, wax, petrolatum, etc. Er zijn een aantal shampoos die hieraan voldoen, zoals Inecto, Andrelon Zuiver&Zen, Andrelon Zijdeglans&Zen, Yes To.

Build-upDit zijn laagjes van producten die zich hebben opgebouwd op je haar, waardoor je haar vettig aanvoelt en/of verstikt raakt.

Clumps:  Dit zijn haren die in plukken of groepen aan elkaar (vast)zitten en die samen een krul vormen.

Scrunchen: Met je handen je haren van onder naar boven voorzichtig bij elkaar knijpen. Dit wordt gedaan om je krullen beter te definiëren.

SOTC: Staat voor Scrunch Out The Crunch: Het zacht kneden van de harde gel, pas wanneer je haar droog is. Je kunt dit doen met je handen of met een tshirt/microvezeldoek. Een klein beetje olie vooraf op je handen wrijven helpt tegen ‘frizz’.

Frizz: Dat is haar dat niet op één lijn ligt met de omringende haartjes, maar staat op of krult zelfstandig, waardoor een vage of onregelmatige textuur ontstaat. De drie hoofdoorzaken van ‘frizz’ (ook wel kroezen genoemd) zijn genetica, haarbeschadiging en vochtigheid. Veel haarproducten, zoals gels en pomades zijn ontworpen om ‘frizz’ (kroezen) te verminderen.

Ploppen: Dit is een manier om je krullen als-het-ware gescruncht in een doek of t-shirt te drogen. Hier heb je een voorbeeld op YouTube.

Pineapple: Een losse staart of knot bovenop je hoofd. Dit kun je doen als je gaat slapen. Op deze manier lig je niet op je krullen en zullen ze minder beschadigen en pluizen.

Bronnen: NaturallyCurly, curlyhairtalk.nl , krullenwijzer.nl .De meeste informaties dat wij gevonden hebben op deze websites lijken op elkaar. De  rest van de informaties komen uit boeken, Youtube en ook ervaringen van onze team leden en derde.

We willen ook een ‘shout out’ geven aan de FBgroep  Curly forever  , ik vind het een geweldige groep. Een groep waarvan je een hele boel kan leren. Ze hebben heel veel uitgezocht en uitgewerkt, ik merk ook dat hun informaties afkomstig zijn uit de Engelse website Naturallycurly en anderen websites, forum en blogs. Dus als je geen Engels kan maar meer wilt weten over de ‘cg methode’ dan is deze groep dé plek om je informatie te vinden in het Nederlands.

Succes ermee dames!

Tags: , , , , ,


About the Author

Hey daar, ik ben een van de bloggers van WomansGlory, mochten jullie vragen hebben wees dan vrij om ons te benaderen. Groetjes en God bless you all😉!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑